גירושין ללא רבנות
זוגות רבים בוחרים להתחתן בישראל דרך הרבנות, כדת משה וישראל, אלא שיש מקרים רבים של זוגות שאינם בוחרים להינשא דרך הרבנות, מרצון או בלית ברירה, והם יכולים להתחתן בנישואין אזרחיים בחו"ל.
כאשר בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל מעוניינים להתגרש, עליהם לבצע זאת בהליך הנקרא גירושין אזרחים או התרת נישואין.
עו"ד איריס מורנו מסבירה לנו כי יש במדינת ישראל שתי ערכאות שיפוטיות המוסמכות לדון בנושאים הקשורים לענייני המשפחה ובהם נושא הגירושין.
הערכאות השיפוטיות הן בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה.
החוק בישראל מתיר רק לבית הדין הרבני לדון בנושא מתן הגט ומתן תוקף לגירושין בפניות של יהודים.
כמו כן, בית הדין הרבני אינו מוסמך לתת גט במידה ומדובר בזוגות מעורבים כאשר אחד מבני הזוג יהודי ובן הזוג האחר אינו יהודי, בזוגות מאותו מין ובזוגות של חסרי דת, כלומר אתאיסטים.
זוגות אלו נדרשים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה על מנת להתיר את נישואיהם, או שהם יכולים להתגרש במדינה שבה הם נישאו, עם החוק המקומי מאפשר זאת.
גירושים אזרחיים – למי זה מתאים?
חוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין לאומית), התשכ"ט-1959, מגדיר את סמכות בית המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים. החוק עבר לא מעט תיקונים במהלך השנים, וכיום הוא מתייחס למספר מקרים שבהם בני זוג בוחרים להתחתן שלא דרך הרבנות לכן כאשר הם מחליטים להתגרש עליהם לעבור הליך של גירושין אזרחיים.
יש מקרים שונים בהם זוגות מישראל בוחרים להתחתן בנישואים אזרחיים, מרצון או בלית ברירה, ובהתאם למקרה עליהם להסדיר את הגירושין בדרך הבאה:
- זוגות יהודים שבחרו שלא להתחתן דרך הרבנות והעדיפו להסדיר את נישואיהם במסגרת חתונה אזרחית בחו"ל, ומעוניינים להתגרש חייבים להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, למעט במקרים שבהם חוקי המדינה שבה הם נישאו מאפשרים להם להתגרש במדינה הזרה.
- עולים חדשים או ותיקים (זוגות יהודים) שהתחתנו בחו"ל ומעוניינים להתגרש חייבים להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני.
- פסולי חיתון אינם יכולים להינשא דרך הרבנות ובעל כורחם הם נאלצים להתחתן בנישואים אזרחיים בחו"ל. מאחר שבית הדין הרבני אינו מכיר בנישואים אלו אי אפשר לפנות אליו כדי לקבל גט וההליך הרלוונטי לזוגות של פסולי חיתון הוא התרת נישואין, הליך זה מתקיים בבית המשפט לענייני משפחה.
- בני זוג המשתייכים לאחת מהעדות המוכרות בישראל, כלומר מוסלמים, נוצרים ודרוזים, אשר נישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל, חייבים להגיש בקשה לגירושין לבית הדין הדתי אליו הם משתייכים, למעט מקרים שבהם החוק המקומי במדינה שבה הם נישאו מאפשר להם להתגרש בה.
- בני זוג חסרי דת או זוגות המשתייכים לעדה דתית שאינה מוכרת בישראל, יכולים להתגרש רק בגירושין אזרחיים ועליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
- במקרה של בני זוג שאינם מאותה דת או שאחד מבני הזוג הוא חסר דת או שייך לעדה דתית לא מוכרת בישראל, עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, והערכאה השיפוטית תכריע האם הגירושין יהיו על פי הדין הדתי או על פי ההליך האזרחי בדרך של התרת נישואין.
- בני זוג מאותו מין (זוגות חד מיניים) שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל רשאים להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה.
מה הכלל במקרה של גירושין בין בני זוג יהודים שנישאו בנישואין אזרחיים?
לא מעט זוגות יהודים החיים בישראל בוחרים שלא להתחתן דרך הרבנות מסיבות כאלו ואחרות. הדעה הרווחת בציבור היא שבני הזוג שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל, כלומר חתונה אזרחית, רשאים להתגרש בדרך זו, אך בפועל אם בני הזוג הינם יהודים החוק בישראל מחייב אותם לנהל את הליך הגירושין בבית הדין הרבני בלבד.
עו"ד איריס מורנו מסבירה כי במקרה זה, בעת הליך הגירושין, בני הזוג אינם נדרשים להוכיח עילה למתן הגט, וכל שעליהם לעשות הוא להביע את רצונם להתגרש בפני בית הדין הרבני.
אם החוק המקומי במדינה מתיר זאת, בני הזוג יכולים להתגרש במדינה הזרה שבה הם נישאו וכך הם אינם צריכים לפנות לבית הדין הרבני ועליהם להסדיר את רישום הגירושין בארץ, בדרך של גירושין בהסכמה.
הסמכות לדון בגירושין היא של בית הדין הרבני, אך בעניינים אחרים הקשורים לגירושין יש סמכות גם לבית המשפט לענייני משפחה, וכדאי להתייעץ עם עורכת דין כדי להחליט לאיזה ערכאה שיפוטית להגיש את תביעת הגירושין.
ראוי לציין כי הליך הגירושין של זוגות יהודים שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל המתקיים בבית הדין הרבני, הוא לרוב פשוט ומהיר יותר.
במקרים מסוימים בית המשפט לענייני משפחה יחליט שלא לדרוש מבני הזוג את סידור הגט והוכחת קיומה של עילה למתן הגט, ובני הזוג נדרשים רק להביע את רצונם להתגרש.
מה הכלל במקרה של גירושין בין בני זוג מאותו מין?
זוגות חד מיניים (בני זוג מאותו מין) אשר נישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל ונרשמו במרשם האוכלוסין במדינת ישראל, רשאים להתגרש באמצעות פנייה לבית המשפט לענייני משפחה. עליהם לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה למתן פסק דין הצהרתי או תביעה להתרת נישואין. כדאי לדעת כי הדיון בבית המשפט לענייני משפחה יהיה בדלתיים סגורות. חשוב לקבל ייעוץ משפטי טרם הפנייה לבית המשפט לענייני משפחה.
הסכם גירושין בין בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים
הליך הגירושין בין בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, מלבד ענייני הגט בהתאם למקרה, דורש התייחסות גם לסוגיות נוספות כמו משמורת ילדים, מזונות וחלוקת הרכוש.
סוגיות אלו מעוררות לא פעם מחלוקות קשות בין בני הזוג המעוניינים להתגרש, ומכאן הדרך קצרה למאבק משפטי מתיש, ממושך ויקר.
על מנת להימנע מסכסוך משפטי ממושך ומתיש המתנהל בבית המשפט לענייני משפחה מומלץ לזוגות להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט ולעגן אותן בהסכם גירושין.
את ההסכם חשוב לערוך בעזרת עו"ד וחשוב לכלול בו הסכמות הנוגעות על משמורת הילדים, חלוקת הרכוש ודמי מזונות, ויש לעגן נושאים שונים למגוון תרחישים אפשריים כדי להימנע מסכסוך עתידי.
לאחר שבני הזוג חתמו על הסכם גירושין עליהם להגישו לאישור בית המשפט לענייני משפחה, או במקרים מסוימים בבית הדין הדתי, על מנת לתת להסכם תוקף של פסק דין.
למידע נוסף צרו קשר עוד היום עם משרד עורכת דין איריס מורנו בחולון.
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.