איך מתגרשים בהסכמה – המדריך המלא
זוגות המחליטים להיפרד ולעבור הליך גירושין כדי לצאת לדרך חדשה, חוששים מההליך המורכב וממאבקים משפטיים ממושכים ויקרים. לכן, כדאי לדעת כי ניתן לסיים את הנישואים גם בדרך אחרת וללא מאבקים המשפיעים לרעה על בני הזוג, ולרוב גם על הילדים שלהם. אפשרות זו קיימת באמצעות עריכת הסכם גירושין בהסכמה, אותו ניתן לאשר בבית המשפט לעניני משפחה או בבית הדין הרבני..
עו"ד איריס מורנו מסבירה לנו שיש אפשרות לערוך הסכם גירושין בהסכמה כדי להסדיר את כל המחלוקות והנושאים החשובים העומדים על הפרק בין בני זוג המעוניינים להתגרש. הליך גירושין בהסכמה מתאים לזוגות המעוניינים לסיים את הנישואים שלהם ללא מאבק משפטי ארוך ומתיש, אלא באמצעות תיווך של עורכי דין (או מגשר), ותוך הידברות, הקשבה הדדית, ובצורה מכובדת ומתחשבת ללא מלחמות מיותרות וניסיונות לפגוע זה באחר.
הליך גירושין בהסכמה – אפשר גם אחרת
זוגות המחליטים להתגרש חוששים מהמאבקים הצפויים ביניהם, ולכן רבים מהם מעוניינים להגיע להסכמות בדרך מכובדת וללא מריבות או מאבקים קשים, יקרים ומרים. כדאי לדעת כי הסטטיסטיקה אינה משקרת ולפי הנתונים רוב הזוגות מעדיפים לנהל תיק גירושין בהסכמה ולא להשאיר לבתי המשפט ולבתי הדין הרבניים להחליט בנושאים הקשורים ונוגעים לחיי בני הזוג וילדיהם.
חשוב לזכור כי החוק בישראל קובע כי גבר ואישה יהודים חייבים להתגרש באמצעות בית הדין הרבני, כלל זה חל גם על זוגות השייכים לדת המוסלמית ולדתות אחרות, וזוגות אלו חייבים על פי החוק להתגרש בבית דין דתי. אגב, גם בני זוג שנישאו בחו"ל בהליך של נישואים אזרחיים חייבים על פי חוקי המדינה להתגרש בבית דין רבני, למעט מקרים מסוימים. כדי לסיים את הנישואים ועל מנת שהגירושין יהיו בהסכמה, בני הזוג צריכים להגיש הסכם גירושין בכתב לבית הדין הרבני, לאחר אישור ההסכם בבית משפט לענייני משפחה, ויש להגיש את ההסכם יחד עם בקשה לגירושין.
למי מתאים לערוך הסכם גירושין בהסכמה?
ראוי לציין כי הליך הגירושין בהסכמה אינו מתאים לכל הזוגות, למרות היתרונות הרבים שקיימים בו. ברוב המקרים אחד מבני הזוג מגיע להבנה פנימית כי יש לסיים את הנישואים ולצאת לדרך חדשה, מסיבות כאלו או אחרות. כאשר בני הזוג מתחילים לדון בגירושין עליהם להחליט האם לנסות להגיע להסכם בהידברות ובהקשבה או לבחור בדרך של מאבקים ממושכים, מלחמות, רבים, ניסיונות לפגוע זה באחר, רגשות נקמה וכו'.
לכן, הליך הגירושין בהסכמה יכול להתאים לזוגות המגלים בגרות נפשית, יכולת הידברות גם במצב קשה, אומץ לדון בעניינים מורכבים ויכולת לקבל החלטות הנוגעות לחיי הילדים והסדרי הראיה, חלוקת הרכוש וכיוצא בזה. בני הזוג חייבים להבין כי עליהם להתחשב אחד בשני, לעשות ויתורים ופשרות, וכל אחד נדרש לקבל החלטות אמיצות ובוגרות. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי לא ניתן לצפות מראש את תגובת בן הזוג האחר שמודיעים לו על רצון לסיים את הנישואין ולפתוח תיק גירושין. לא פעם בן הזוג המקבל את הבשורה בהפתעה מגיב באכזבה מרה, מפתח רגשות נקם, מסרב לשתף פעולה ומחפש דרכים כיצד לפגוע ולהרע לבן הזוג האחר.
הזדמנות להגיע להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט
החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה (הוראה שעה), תשע"ה-2014, קובע כי זוגות המעוניינים להתגרש חייבים לפנות להליכי גישור לפני התחלת הדיון בהליך הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה. החוק מחייב את הצדדים לתת הזדמנות להליך הגישור ולנסות ליישב את המחלוקות מחוץ לכותלי בית המשפט.
כל עורכת דין לענייני גירושין ותיקה ומנוסה בתחום תסביר לנו כי עדיף להגיע לגירושין בהסכמה בדרך של הידברות והקשבה מהסיבות הבאות:
- בני הזוג יכולים לדון בנושאים הרלוונטיים עבורם כדי לגבש הסכם גירושין בדרך של שיתוף פעולה, במקום להשאיר את שיקול הדעת בנושאים החשובים לחייהם כמו הסדרי שהות עם הילדים, או חלוקת רכוש בידי בית המשפט.
- הליך הגירושין בהסכמה חוסך לבני הזוג הרבה מאוד זמן וכסף, ואין צורך להתמודד עם ההליך המשפטי המורכב, הממושך, המתיש והיקר מאוד.
- כאשר בני הזוג מיישבים את המחלוקות ביניהם בדרך של הידברות והקשבה, הם נמנעים מקשיים וממשקעים מרים וכך הם יוכלו לשתף פעולה בצורה טובה יותר בעתיד, הן כהורים לילדים המשותפים והן זה עם זו ולהיפך.
שלבי הליך הגירושין בהסכמה
עריכת ואישור הסכם גירושין – בשלב הראשון בני הזוג נדרשים לערוך הסכם גירושין ולאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת לתת תוקף משפטי להסכם. בהסכם זה ניתן ליישב נושאים כמו חלוקת רכוש, הסדרי ראייה, מזונות ועוד.
הגשת בקשה לגירושין בבית דין רבני – לאחר אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה יש להגיש לבית הדין הרבני בקשה מוסכמת לגירושין. בני הזוג נדרשים למלא טופס ייעודי אותו ניתן להשיג באמצעות עורך דין או במזכירות של בית הדין. בני הזוג חייבים להצהיר כי הם מעוניינים להתגרש ומבקשים מועד לסידור הגט.
יובהר כי לא תמיד חייבים לעבור גם בבית משפט לעניני משפחה וגם בבית הרבני ולעיתים לאחר ייעוץ משפטי, יוחלט אם לאשר את ההסכם ישירות בבית הדין הרבני.
לבקשה המוגשת בבית הדין הרבני יש לצרף את הסכם הגירושין המאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה.. את הבקשה ניתן להגיש ידנית במזכירות של בית הדין הרבני, ואפשר לשלוח את הבקשה בפקס או במייל, ובנוסף יש לשלם אגרה.
אישור הסכם הגירושין בבית דין רבני – לאחר הגשת הבקשה מזכירות בית הדין הרבני תקבע מועד לאישור ההסכם בבית הדין. בני הזוג יכולים להגיע לדיון בבית הדין בעצמם, או עם עורכי הדין שלהם או עם טוען רבני. בית הדין מחליט האם לאשר את ההסכם, אם ההסכם עדיין לא אושר בבית משפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני ייתן להסכם תוקף משפטי מחייב.
סידור הגט – במקרים רבים בית הדין הרבני יסדיר את נושא הגט באותו המועד, אולם ככל ולא יעשה הגט במועד אישור ההסכם הוא יבוצע ימים ספורים לאחר מכן.חשוב לדעת כי לדיון בהסדרת הגט כל אחד מבני הזוג חייב להגיע עם עד מטעמו, בדרך כלל קרוב משפחה מדרגה ראשונה. בסיום הדיון הדיין של בית הדין הרבני מתחיל בהליך הנדרש לסידור הגט ועליו להודיע לבני הזוג מה המגבלות ההלכתיות החלות עליהם. לאחר סידור הגט הצדדים מקבלים תעודת גירושין ותעודה הלכתית המאשרת את הגירושין.
סיכום
הליך גירושין בהסכמה מומלץ לזוגות המסוגלים לדון בנושאים החשובים בפתיחות, בכנות ובדרך של הידברות. יש יתרונות רבים ומשמעותיים להליך זה, וכדי להצליח בו כדאי לפנות לעורכת דין מנוסה ומקצועית.