הורות להט"בית | הומולסבית | חד מינית

הזכות להורות נחשבת לאחת מזכויות האדם הבסיסיות והחשובות ביותר, לכן אין זה פלא כי נושא ההורות הלהט"בית נמצא כיום בלב המאבק של משפחות גאות מסוגים שונים.

בשנים האחרונות ניתן למצוא בישראל משפחות גאות המאופיינות בקשרים בין אמא עם אמא, אבא עם אבא או אמא עם אבא בהורות משותפת ולעיתים אף שלושה הורים במקביל.

כאשר מגדלים ילדים משותפים במשפחות אלו, מתעוררות לא מעט סוגיות ושאלות לגבי הזכויות המשפטיות והחברתיות של ההורים והילדים.

עו"ד איריס מורנו מסבירה כי החוק הישראלי מספק תשובות ופתרונות לחלק מהסוגיות העוסקות בהורות הומו לסבית להט"ב, אך במקרים רבים אחרים החוק בארץ אינו מציע פתרונות ויש לפרש את החוקים בדרך חדשנית ויצירתית על מנת לממש את זכות ההורות ולהקים משפחה לתפארת.

במדריך זה המיועד להורה הלהט"בי תוכלו למצוא מידע עדכני בנושא הורות להט"בית, והמדריך משמש כמורה נבוכים לכל הנוגעים בדבר.

מהי הורות להט"בית?

באופן כללי, הורות להט"בית הינה הורות שבה בני הזוג המגדלים ילד הם שני אנשים מאותו מין או שלפחות אחד מבני הזוג הוא:

  • הומו
  • טרנס
  • לסבית
  • ביסקסואל
  • ביסקסואלית
  • או א-בינארי

כלומר, יש סוגים שונים של הורות להט"ב וקיימות מספר מסגרות משפחתיות להורות מסוג זה.

כדי ליהנות מהורות להט"בית יש לתכנן מראש את ההיריון והמשפחה על מנת לממש זכויות שונות המגיעות להורים ולילדים, לדאוג לרישום נכון של הילד כצאצא של הוריו ולשמור על הזכויות והאינטרסים של ההורים והילדים.

ראוי לציין כי הורות הומו לסבית להט"ב יכולה להתממש ולבוא לידי ביטוי במסלולים הבאים:

  • זוג נשים, כאשר אחת מהן נכנסת להיריון באמצעות תרומת זרע, בהזרעה או בהפריה חוץ גופית.
  • זוג נשים, כאשר אחת מהן מביאה ילד בהורות משותפת עם גבר (ביחסי מין, הפריה או הזרעה).
  • גבר ואישה המחליטים על הורות משותפת ללא נישואין או חיים משותפים, כאשר במצב זה עשויים להיות לכל אחד מהם בני זוג לפני, במהלך או אחרי ההיריון והלידה.
  • זוג גברים המביא ילד לעולם בתהליך הכולל תרומת ביצית ופונדקאות בחו"ל, מאחר וההליך אינו מורשה לגברים במדינת ישראל.
  • גבר המחליט לאמץ ילד בחו"ל ולאחר שהם שבים לישראל בן הזוג מאמץ גם הוא את הילד.

איך הומואים ולסביות הופכים להורים בישראל?

הומואים ולסביות המעוניינים להקים משפחה ולהפוך להורים יכולים לבחור באחת מהאפשרויות הבאות:

ילדים ממערכת יחסית קודמת והטרוסקסואלית

כאשר בוחנים משפחות גאות מגלים כי לרבים מהומוסקסואלים והלסביות יש ילדים שנולדו במערכות יחסית קודמות, לכן יש הורים שמחליטים לגדל את הילד בעצמם, אחרים נכנסים למערכת יחסים חד מינית עם בן או בת זוג מאותו מין, ויש כאלו הנמצאים במשמורת משותפת על הילד.

הזרעה מלאכותית

אשה לסבית המעוניינת להיכנס להיריון יכולה לעשות זאת באמצעות תרומת זרע אנונימית דרך בנק הזרע או תרומה מחבר, בן משפחה של בת הזוג וכיוצא בזה.

אימוץ ילד

כללי האימוץ משתנים בין המדינות, ויש מדינות המאפשרות רק לזוגות הטרוסקסואלים נשואים לעבור הליך אימוץ.

אפשרות זו מעניקה את הזכות להומו או לסבית לאמץ ילד בחו"ל, ולאחר ההגעה לישראל, בן או בת בזוג יכולים להגיש בקשה לקבלת צו אימוץ על הילד המאומץ על ידי בן הזוג השני.

הורות משותפת (הורות ביולוגית משותפת ללא זוגיות)

גבר ואישה מתקשרים למטרת הבאת ילד לעולם. יש הומואים שבוחרים להביא ילד לעולם עם אישה שהיא חברה שלהם, ויש אחרים שמחפשים אישה או זוג של לסביות למטרה זו.

חלק מהנשים הלסביות בוחרות להביא ילד לעולם בעזרת גבר ולא בדרך של תרומת זרע אנונימית, ועליהם להסדיר את הנושא בחוזה משפטי מסודר על מנת להסדיר את זכויות ההורים בכל הקשור למקום מגורים של הילד, תמיכה כספית בילד, ביקורים אצל הילד ועוד.

במצב זה ההפריה נעשית באחת מהדרכים הבאות: יחסי מין מלאים, הפריה מלאכותית או הזרעה מלאכותית.

פונדקאות – יש מדינות המאפשרות לזוגות חד מיניים

או לרווקים להיעזר בשירות הניתן על ידי אם נושאת (פונדקאית) כדי להביא ילד לעולם, ויש לחתום על חוזה מחייב כך שלאחר הלידה התינוק עובר לרשות הזוג החד מיני.

הסדרת מעמד הילד בארץ עשויה להיות מעט מורכבת, ובנוסף יש לרשום נכון את הילד במאגר האוכלוסין.

צו הורות פסיקתי

יש אפשרות להוציא צו הורות פסיקתי, שהוא בעצם החלטה של בית משפט הקובעת הורה נוסף על ההורה הביולוגי כדי להסדיר את ההורות של אם לא ביולוגית אשר בת הזוג שלה ילדה תינוק לתא המשפחתי המשותף שלהן.

הורות להט"בית בישראל

מדינת ישראל מכירה בהורות משותפת של זוגות מאותו מין החל משנת 2005.

לאחר הליך משפטי מורכב וממושך, בית המשפט העליון קבע כי המדינה חייבת לאפשר אימוץ גם במשפחות חד מיניות, ולאור התקדים החלו בתי המשפט לתת צווי אימוץ גם עבור משפחות גאות, ובמשרד הפנים קיים טופס ייעודי לרישום ילדים שיש להם הורים מאותו מין.

כמו כן, החל משנת 1999 בתי המשפט בישראל מעניקים אפוטרופסות לאימהות שאינן ביולוגיות ולאבות שאינם רשומים, כלומר הכרה חלקית בהורות המשותפת.

חשוב לזכור כי חוק הפונדקאות בישראל אינו מאפשר לזוגות שהם אינם גבר ואישה נשואים או אישה יחידה להיעזר בשירותי פונדקאות בישראל, אך הם יכולים לעשות זאת במדינות שונות מעבר לים. הליך הפונדקאות מחייב ליווי משפטי בשל מורכבותו.

במהלך השנים, ולאור הפסיקות העדכניות של בית המשפט, הוענקו זכויות רבות גם למשפחות הגאות, וכיום הורות להט"בית הפכה לתופעה פוסט מודרנית חדשה המתקיימת בשני מבנים עיקריים:

  • הורות משותפת.
  • משפחה מאותו מין.

במודל ההורות המשותפת יש אימא ואבא ביולוגיים שמחליטים לערוך הסכם הורות משותפת כדי להביא ילדים לעולם, ולמעשה נוצרים שני תאי משפחה ובראש תא אחד ניצבת האם ובראש התא השני ניצב האב, לפיכך יש מצבים שבהם בראש כל תא משפחתי יש שני הורים.

ההורות המשותפת מאפשרת לבני או לבנות זוג מאותו מין להקים משפחה ולגדל את הילד שנולד לאם ולאב הביולוגיים.

בנוסף לזאת, כדאי לדעת כי גם להורות הומו לסבית להט"ב מגיעות זכויות רבות, ומעבר לזכות ההורות ניתן לממש זכויות בעת טיפולי פוריות, היריון ואימוץ, זכויות במקום העבודה, נקודות זיכוי במס הכנסה ועוד.

כיום ניתן לרשום את הילד במרשם האוכלוסין, ויש אפשרות להכיר בהורות של אדם על הילד הביולוגי של בן זוגו מאותו מין, וזאת ללא הליך אימוץ מורכב אלא בדרך של צו הורות פסיקתי.

לסיכום, הורות להט"בית מגיעה במגוון מבנים ותצורות, לכן חשוב לתכנן אותה נכון בעזרת ייעוץ משפטי צמוד, ונדרשת התייחסות שונה ומדויקת לכל מבנה של הורות להט"בית, לרבות התייחסות לפרידות אם בני הזוג מחליטים להתגרש או להיפרד.

נושא ההורות הלהט"בית מורכב מאוד מבחינה משפטית, לכן חשוב להתייעץ עם עורכת דין מנוסה בתחום זה, כבר בשלב תכנון המשפחה.

למידע נוסף, לייעוץ ולליווי משפטי בכל הקשור להורות להטב"ית – אנא פנו עוד היום למשרד עורכת דין איריס מורנו.

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

משפחה גאה עם זכויות משפטיות
משפחה גאה עם זכויות משפטיות
ישנם מגוון מסלולים שונים להורות הומולסבית
ישנם מגוון מסלולים שונים להורות הומולסבית