איריס מורנו
הסכם ממון מגדיר כיצד יחולק הרכוש של בני זוג נשואים לאחר סיום נישואיהם
אפשר לערוך את הסכם הממון לפני או במהלך הנישואים, והחוק תקף גם על בני זוג שנישאו או עומדים להינשא בנישואים אזרחיים, לרבות בני זוג מאותו מין.
אם אתם עומדים להינשא בשנית מומלץ לערוך הסכם ממון בפרק ב' על מנת לשמור על האינטרסים, להגן על הרכוש ולהימנע מסכסוכי ירושה בין בן הזוג החדש לבין הילדים.
- מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בפרק ב'?
- מה המטרה של הסכם זה?
- מהם היתרונות של הסכם ממון בנישואים שניים?
עו"ד איריס מורנו הכינה מדריך בנושא ועונה על כל השאלות הנפוצות שלכם.
מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בפרק ב'?
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, קובע כי בעת גירושין או פטירה כל אחד מבני הזוג יהיה זכאי למחצית משווי הרכוש המשותף, בהתאם להוראות שנקבעו בהסדר איזון משאבים.
אם בני הזוג מעוניינים בחלוקת רכוש באופן שונה, במקרה של פקיעת הנישואים, עליהם לערוך הסכם ממון.
כדאי לערוך הסכם ממון בנישואים ראשונים אך עריכת ההסכם חשובה אף יותר בפרק ב' מהסיבות הבאות:
- זוגות המגיעים לפרק ב', לרוב נישאים בגיל מאוחר יחסית, לאחר שכל אחד מהם צבר רכוש בעבר, ובני הזוג לא מעוניינים כי הרכוש שהם צברו יוגדר כרכוש משותף.
- במקרים רבים בני הזוג מגיעים לנישואים שניים עם ילדים מהנישואים הראשונים, וכל אחד מעוניין לדאוג לילדיו ולשמור על זכויות הירושה שלהם.
- לאחר גירושין בפרק א' לבני הזוג יש ניסיון קודם ומאחר שהם חוששים מפרידה הם מעדיפים לתכנן מראש כיצד יחולק הרכוש המשותף ולהגן על הרכוש הקיים שהם צברו ולהמנע מסכסוכים מיותרים.
- ההסכם מונע סכסוכים כלכליים בחיי בני הזוג בפרק ב'.

הסדרת חלוקת הרכוש בפרק ב' במקרה של פרידה או פטירה
עורכת הדין איריס מורנו מסבירה כי הסכם ממון לזוגות המגיעים או נמצאים בפרק ב' נועד להסדיר את אופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה.
יחד עם זאת, במקרה של פטירה של אחד מבני הזוג חלים דיני הירושה, לכן, אם מעוניינים להסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פטירה יש לערוך צוואה בנוסף להסכם הממון בנישואים השניים.
חשוב לדעת כי בזוגיות פרק ב' מגיעים עם רכוש קודם, והחוק היבש קובע כי הנכסים הקודמים יישארו אצל כל אחד מבני הזוג, גם ללא עריכת הסכם ממון בפרק ב'.
עם זאת, ישנם חריגים ומקרים יוצאים מן הכלל, לכן מומלץ לערוך הסכם זה גם בנישואים שניים.
כך לדוגמה, אם לאחד מבני הזוג יש נכס בבעלותו מנישואיו הראשונים והוא מחליט למכור את הנכס ולהכניס את הכסף לחשבון הבנק המשותף – במקרה זה הכסף שייך לשני בני הזוג ואם הם יחליטו להתגרש הוא יחולק שווה בשווה.
במקרים מסוימים בית המשפט עשוי להורות על חלוקת הדירה ששייכת בפועל לאחד מבני הזוג בפרק ב', בדרך כלל אם הם חיים ביחד באותה הדירה.
הסיבה לכך היא שמאחר וניתן לראות במגורים המשותפים כרצון לשיתוף הנכס.
גם הכנסות משכר דירה המגיעות לחשבון משותף של זוג בפרק ב' יכולים להוביל לטיעון על כוונת שיתוף, ומכאן החשיבות הרבה לעריכת הסכם ממון בנישואים שניים.
מה ההבדל בין הסכם ממון בנישואים ראשונים לבים הסכם בפרק ב'?
במקרה של נישואים ראשונים, בדרך כלל בני הזוג מגיעים ללא רכוש רב, לכן מטרת ההסכם היא להגן על הרכוש העתידי שהם יצברו במהלך חייהם המשותפים.
בפרק ב', לבני הזוג יש בדרך כלל רכוש שהם צברו לכן מטרת ההסכם היא להגן על הרכוש הקיים ולהסדיר את חלוקת הרכוש המשותף שהם יצברו.
כלומר להסדיר נושאים כלכליים מראש במקרה של פרידה, ובנוסף ההסכם בפרק ב' שומר על זכויות הירושה של הילדים של כל אחד מבני הזוג.
לעריכת הסכם ממון בפרק ב' בהתאמה אישית – אנא צרו קשר עם משרד עו"ד איריס מורנו בחולון!
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.