איריס מורנו
התרת נישואין חד מיניים – גירושי להט"ב – עו"ד איריס מורנו
בחברה המודרנית של היום יש זוגות חד מיניים רבים המעוניינים להצהיר בפומבי על הזוגיות שלהם ולמסד את הקשר במסגרת הליך הנישואין.
בני זוג חד מיניים יכולים למסד את הזוגיות באמצעות נישואין במדינות מערביות שונות כמו קפריסין, ארצות הברית וקנדה, אך חשוב לזכור כי הדין הישראלי אינו מכיר בנישואין חד מיניים.
בנוסף לזאת, חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג-1953, קובע ומגדיר את סמכויות בתי הדין הרבניים בישראל לדון בענייני נישואין וגירושין של בני זוג יהודים, שהם תושבי המדינה.
מכיוון שבית הדין הרבני לא מכיר בנישואין חד מיניים והוא פוסק על פי ההלכה היהודית, הוא אינו יכול לעסוק ולהורות על גירושין של בני זוג מאותו מין שנישאו בחתונה אזרחית מחוץ לגבולות המדינה, וכך גם. בתי הדין המוסלמיים והנוצריים.
לכן נשאלת השאלה האם וכיצד יכולים זוגות חד מיניים להתיר את הנישואין שלהם.
רקע כללי להתרת נישואים של זוגות חד מיניים
כאמור, זוגות חד מיניים אינם יכולים להתחתן במדינת ישראל מאחר שנישואין אזרחיים אינם מוכרים בחוק הישראלי. כדי להתחתן או להתגרש בישראל יש לפנות לבית הדין הרבני אך הוא אינו מכיר בקיומם של נישואין של בני זוג מאותו מין.
מסיבה זו, בני זוג מאותו מין יכולים להתחתן במדינות שונות בחו"ל המתירות זאת, אך כאשר היחסים שלהם נקלעו למשבר והם מעוניינים להתגרש (התרת נישואין) עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה שבסמכותו לדון בנושא זה.
עו"ד איריס מורנו מסבירה כי הפנייה לבית המשפט לענייני משפחה נועדה למחיקת הרישום של בני הזוג מאותו מין כנשואים במרשם האוכלוסין.
אם בני זוג מאותו מין שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל מעוניינים להתגרש באופן רשמי יש באפשרותם לבקש את התרת הנישואין במדינה שבה הם נישאו.
יחד עם זאת, במקרים רבים בני הזוג אינם יכולים להתיר את הנישואים האזרחיים שלהם במדינה שבה הם נישאו בגלל המרחק ומסיבות נוספות, ולרוב אין להם זיקה למדינה שבה הם נישאו, לכן בית המשפט בישראל נדרש להכריע בסוגיה זו.
רישום במרשם האוכלוסין
פסק דין תקדימי בשנת 2012 קבע כי בסמכות בית המשפט לענייני משפחה להוציא פסק דין הצהרתי המורה למשרד הפנים למחוק את רישומם של בני הזוג כזוג נשוי במרשם האוכלוסין ולרשום שהם רווקים.
הליך התרת נישואין של זוגות חד מיניים
במסגרת הליך התרת הנישואין בני הזוג מאותו מין יכולים להגיע להסכם גירושין בהסכמה, לעיתים בהליך גישור מקדים המונע עימותים מיותרים, ועליהם להסדיר סוגיות רכוש, משמורת, מזונות וכו' בהסכם חתום נפרד.
כדי לבצע את הליך התרת הנישואין של זוגות חד מיניים יש לצרף לתביעה מסמכים שונים כגון:
- תעודת נישואין מתורגמת לעברית עם אישור נכונות מנוטריון.
- טופס 43 א' ו-ב' עם אימות של עורך דין.
- צילומי תעודות זהות וספח של בני הזוג.
- תמצית רישום ממשרד הפנים.
לכן, חשוב לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה להתרת נישואין חד מיניים, ויש מספר דרכים שניתן לפעול בהן כדי להימנע מקיפוח של אחד מבני הזוג, הן בנושא משמורת על הילדים והן בנושאי רכוש, מזונות ועוד.
לייעוץ ולייצוג משפטי בנושא התרת נישואין חד מיניים – אנא פנו עוד היום למשרד עורכת דין איריס מורנו.
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.