עו"ד איריס מורנו – מהי התרת נישואין?

הליך הגירושין במדינת ישראל נוגע למשפחות רבות בארץ. גבר ואישה יהודים יכולים להתגרש רק באמצעות בית הדין הרבני כדי שהמדינה תכיר בגירושין שלהם.

אולם כאשר מדובר בזוג שאינו יהודי, או בני זוג שכל אחד מהם הינו בן דת אחרת והם מעוניינים להתגרש עליהם להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה להתרת הנישואין.

  • מה זה בדיוק התרת נישואין?
  • מה התנאים הנדרשים להליך זה?
  • איך זה עובד?
  • אילו מסמכים יש לצרף לבקשה להתרת נישואין אזרחיים?

עו"ד איריס מורנו הכינה מדריך בנושא ועונה על כל השאלות הנפוצות שלכם!

אוכלוסיית היעד – זוגות מעורבים

בישראל חיים לא מעט זוגות מעורבים, כלומר בני זוג שכל אחד מהם שייך לדת אחרת או שאחד או שני בני הזוג הינם במעמד של חסר דת.

כאשר זוג מעורב מעוניין להתגרש עליו לנהל הליך התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה.

חשוב לזכור כי לכל דת המוכרת על ידי המדינה יש בית דין ייעודי הפוסק על פי דיני הדת.

לכן, בני זוג יהודים חייבים להתגרש לפי הדין האישי והעברי בבית הדין הרבני.

בעוד בני זוג מוסלמים חייבים להתגרש בבית דין שרעי, לפי הדין המוסלמי (שריעה).

בני זוג דרוזים חייבים להתגרש בבית דין דרוזי.

לבסוף, בני זוג נוצרים חייבים להתגרש בבית דין נוצרי.

החוקים המרכזיים הנוגעים להליך התרת נישואין הם חוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995 וחוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין לאומית), התשכ"ט-1969.

סעיף 1 לחוק התרת נישואין קובע כי ענייני התרת הנישואין בישראל יהיו בשיפוטו של בית המשפט לענייני משפחה ולא בשיפוטו הייחודי של בית הדין הדתי.

סעיף 2 לחוק קובע כי בית המשפט יהיה מוסמך לדון בהתרת נישואין בהתקיים זיקה לישראל.

הליך מרכזי בגירושין אזרחיים

בני זוג נשואים המעוניינים להתגרש, וכל עוד כל אחד מהם שייך לדת אחרת או לפחות אחד מהם אינו שייך לעדה דתית כלשהי, צריכים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה כדי להתיר את הנישואין שלהם.

זהו הליך חשוב ומרכזי בגירושים אזרחיים מאחר שבני הזוג אינם רשאים להתגרש בבית דין דתי והפתרון היחיד לסיים את קשר הנישואים הוא בהתרת נישואין.

לאחר התרת הנישואין של בני הזוג על ידי בית המשפט לענייני משפחה, בני הזוג ייחשבו כפנויים והם רשאים להתחתן מחדש עם אחרים.

כדי לשנות את המעמד הרשמי במשרד הפנים יש להגיש למשרד הפנים עותק מקורי של פסק הדין להתרת הנישואין, וניתן להפיק במקום ספח עדכני לתעודת הזהות בו יצוין הסטטוס החדש של גרוש או גרושה.

מרגע התרת הנישואין אין יחסי שיתוף כלכלי של זכויות וחובות בין בני הזוג ובנוסף נשללת זכות הירושה של בן או בת הזוג הנובעת מקשר הנישואין ומכוח חוק הירושה.

שלבי ההליך להתרת נישואין

עו"ד איריס מורנו מסבירה כי יש שני מצבים להתרת נישואין – הליך בהסכמה והליך ללא הסכמה.

הליך התרת נישואין בהסכמה הוא ההליך הפשוט יותר, ובני הזוג מגישים תובענה להתרת הנישואין שלהם לבית המשפט.

יש לצרף לבקשה תצהיר תומך החתום על ידי שני הצדדים ומאומת על ידי עורך דין, ובנוסף יש לצרף מסמכים נלווים כגון:

  • תעודת נישואין מתורגמת לעברית.
  • אישור נכונות לתרגום נוטריוני.
  • טופס 43א' מאומת על ידי עו"ד.
  • טופס 43ב' מאומת על ידי עו"ד.
  • צילום של תעודות זהות.
  • תמצית רישום ממשרד הפנים.

אם אחד מבני הזוג הוא במעמד של חסר דת יש לצרף תצהיר חתום ע"י צד שלישי המאומת על ידי עורך דין, כאשר הצד השלישי חייב להיות אדם שמכיר מקרוב את בן הזוג.

כאשר רק אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש אך בן הזוג השני אינו מסכים להתרת הנישואין או שבן הזוג השני לא בארץ, בן הזוג המעוניין להתגרש צריך להגיש תובענה להתרת נישואין במעמד צד אחד.

עליו לצרף לתובענה המוגשת לבית המשפט לענייני משפחה מסמכים ותצהירים שונים, כולל מסמכים הנוגעים לזהות כל אחד בני הזוג, מעמד דתי, עריכת טקס הנישואין וכדומה.

במצב זה, יש לפרט בכתב התביעה מהן העילות העיקריות לבקשה להתרת הנישואין שלא בהסכמה.

כדאי לדעת כי במקרים רבים בית המשפט יתיר את הנישואין גם בגלל עילה סטנדרטית כמו סכסוך קשה בין בני הזוג ורצון של אחד מבני הזוג להיפרד.

לאחר הגשת התובענה לבית המשפט לענייני משפחה, סגן נשיא בית המשפט פונה לראשי העדה הדתית אליה משתייך כל אחד מבני הזוג המעוניינים להתגרש על מנת לקבוע האם יש צורך בגירושין על פי הדין הדתי.

אם הוחלט כי בית המשפט לענייני משפחה הוא הגורם המוסמך לדון בתובענה להתרת הנישואין, בית המשפט ידון בתיק בהתאם לדין שחל על התרת נישואין במקום מושבם המשותף של בני הזוג.

אם בני הזוג לא גרים באותה מדינה, בית המשפט ידון בהתרת הנישואין שלהם לפי הדין שחל במדינה שבה הם גרו יחד עד לאחרונה, ואם הם לא גרו יחד באותה מדינה, במקרה זה בית המשפט ידון בהתרת הנישואין על פי הדין שחל במדינה שבה בני הזוג  נמנים על אזרחיה.

אם בני הזוג אינם אזרחי אותה מדינה, בית המשפט ידון בהתרת הנישואין לפי הדין שחל במדינה שבה הם התחתנו.

הגשת כתב הגנה

בהליך התרת נישואין ללא הסכמה, הצד הנתבע חייב להגיש כתב הגנה, כמו בכל הליך משפטי. הצד הנתבע נדרש להגיש כתב הגנה על פי הכללים שנקבעו בתקנות ועליו להתייחס באופן פרטני לכל הסעיפים הכלולים בכתב התביעה.

הנתבע נדרש לצרף מסמכים נלווים כמו תצהיר לאימות העובדות שהוא ציין בכתב ההגנה, מסמכים המעידים על השתייכות לדת כלשהי, תמצית רישום ממרשם האוכלוסין, ובהתאם לצורך ניתן לצרף חוות דעת של מומחה לדין חוץ.

חשיבות הייעוץ והליווי המשפטי של עו"ד התרת נישואין

ההליך המשפטי לגירושין של זוגות מעורבים מחייב ייעוץ וליווי משפטי צמוד. עורך דין להתרת נישואין חייב לפעול בהתאם להוראות הדין ועל פי הוראות תקנות סדרי דין בעניין התרת נישואין.

זהו נושא מורכב מבחינה משפטית, במיוחד אם אחד מבני הזוג אינו מעוניין להתגרש בהסכמה.

כדי להתיר את הנישואין של בני זוג מעורבים מומלץ להיוועץ עם עורך דין מנוסה ובעל ותק בניהול תיקים של נישואין אזרחיים והגשת תובענות להתרת נישואין.

למידע נוסף, לייעוץ ולליווי משפטי בנושא התרת נישואין – צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד איריס מורנו באמצעות הטלפון, המייל או האתר!

* אין לראות בתוכן דלעיל ובמידע המופיע באתר משום ייעוץ משפטי, תחליף לייעוץ משפטי או המלצה משפטית. כל העושה שימוש במידע זה עושה זאת על דעתו ובאחריותו!. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

עו"ד איריס מורנו חולון – moreno-adv.co.il

גירושין של זוג מעורב מדתות שונות
גירושין של זוג מעורב מדתות שונות
עילה סטנדרטית כמו רצון של אחד מבני הזוג להיפרד מספיקה
עילה סטנדרטית כמו רצון של אחד מבני הזוג להיפרד מספיקה